Değerleme,

Değerleme, her iki tarafın da işleme gireceği varsayımıyla, bir alıcının satıcıya ödemeye hazır olduğu tutara bağlı olan bir gayrimenkul kıymetin gerçeğe uygun değerinin belirlenmesinde de kullanılabilir.

Bir gayrimenkul kıymetin ticareti sırasında, satıcılar ve alıcılar gayrimenkulün piyasa değerini belirleyecektir. Bununla birlikte,  bir gayrimenkul kıymetin gelecekteki kazançları veya varlığın gayrimenkul kıymetin piyasa değeriyle ilgili olmayan diğer nitelikleri temelinde algılanan değerine atıfta bulunan bir kavramdır. Bu nedenle, Değerleme, yaparken analistlerin işi, bir varlığın veya bir şirketin piyasa tarafından düşük veya aşırı değerli olup olmadığını bilmektir.

Değerleme, varlıklar veya şirket tahvilleri gibi yükümlülükler üzerinde yapılabilir. Birleşme ve devralma işlemleri, sermaye bütçelemesi, yatırım analizi, dava ve finansal raporlama olmak üzere çeşitli nedenlerle gereklidirler.

Değerleme, şirket değerleme haricinde makine değerleme, gayrimenkul değerleme, araç değerleme, sigorta değerleme ve kentsel dönüşüm gibi birçok alanda kullanılır.

Değerleme, işinde değerleme uzmanları çok önemlidir. Değerleme, uzmanlarının alıcı ve satıcı taraflardan bağımsız hareket etmeli ve görüşleri tarafsız olmalıdır. Değerleme, uzmanları mücevher, sanat, değerli taşlar, aile yadigârı ve gayrimenkul gibi bir varlığın piyasa değerini belirleyen bir profesyoneldir.

Ayrıca bankalar, belediyeler gibi kamu kuruluşları da değerleme hizmeti alırlar. Ayrıca değerleme aşağıdaki durumlarda da kullanılmaktadır.

-Bankalar ve diğer finansal kuruluşların finansman sağlarken aldıkları teminatın piyasa değerinin ölçülmesinde,

-Özel sektör ve kamu sektöründe gerçek ve tüzel kişilerden alınan teminatların karşılığının tespitinde,

-Sermaye Piyasası Kanunu kapsamına giren halka açık olan/olmayan anonim şirketlerin mülkiyetindeki gayrimenkullerin mevzuat gereğince değerinin tespit edilmesi süreçlerinde,

-Gerçek kişilerin alım-satım, mal paylaşımı ve diğer hukuki süreçlerde değerleme raporuna ihtiyaç duyması halinde,

-Ülkemizde 2018 yılında yürürlüğe giren, yabancı ülke vatandaşlarının yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı edinimi ve gayrimenkul alım-satım işlemlerinde,

Ve

-Yargı süreçlerinde ihtilafa konu mülklerin değer takdiri yapılması gerektiğinde.